resepi:hanieliza
airtangan:ijan
BAHAN2
2 CWN BERAS PULUT
21/2 CWN SANTAN CAIR...[1/2 cwn santan dicampur 2cwn air]
1SDT GARAM
-BERAS PULUT DICUCI DAN RENDAM DLM 2 3 JAM
-KLOYANG DISAPU MINYAK DAN DI LAPIK PLASTIK
-MASUKKAN SEMUA BHN TD...KUKUS HINGGA MASAK.
LAPISAN HIJAU:
2 CWN SANTAN PEKAT
1/2 CWN TEPUNG GANDUM
1/2 CWN TEPUNG KASTAD
1 SDB TEPUNG UBI
1 BIJI TELOR {A}
1 POKOK DAUN PNDN.AGAK2 DLM 8 HELAI..
1/2 CWN GULA PASIR
SEDIKIT GARAM
SEDIKIT PEWARNA HIJAU
CARA2:
KISAR DAUN PANDAN DENGAN SEDIKIT AIR
TAPIS DAN CAMPUR DGN SANTAN PEKAT-JDKAN 2 CWN
MASUKKAN SEMUA BHN KEDLM BLANDER...BLEND HINGGA GULA HANCUR.
PULUT TD DI TEKAN2 SUPAYA MAMPAT
TUANG ADUNAN KEATAS PULUT.
KUKUS 20 MINIT
BETUL2 SEJUK BARU POTONG
No comments:
Post a Comment