bahan2nya
1/2 kilo daging cincang + sedikit paru
1bj bawang merah besar
2 ulas bawang putih
1/2inci halia
*1/2 inci lengkuas
*1/2 inci kunyit hidup
*4 tangkai cili kering
rm 1 50 santan pekat
2sdb rempah gulai kawah
cara2nya
daging dan paru-cuci bersih
potong kiub
bawang merah,b putih...dan halia..dimayang..
blend bahan *
tumis bhn mayang...wangi..masukkan bhn blend
agak wangi..masukkan rempah gulai kawah yg tlh dibancuh dngn sedikit air
biar naik minyak..masukkan 1/2 cwn air..kacau lg..biar naik minyak buru mskkan daging dan paru td
tunggu hingga kering air daging..br masukkan santan.
api kecil je...kacau sekali sekala
curah sedikit air kat tepi keliling kuali....ulang bnyak kali..hingga daging empok..
last masukkan gula,nise,garam dan asam keping
As'salam Ijan
ReplyDeleteSalam kenal dr kak ct juga. gulai kawah ni memang sedap kan. tambah2 lagi kalu ada lauk tambahan tak pun makan dengan nasi beriani kak ct suka makan. tak pernah buat beli jer kalau nak makan :D
waalaikum mus salam
ReplyDeletesalam perkenalan untk kak ct juge...memang sedap..nak lg pakai rempah yg mahal...puas ati...